Ahmad Thaqif Hanzalah ~ My Hero

Ahmad Thaqif Hanzalah ~ My Hero

Selasa, 30 Julai 2013

Sweet Memories in PTSB for ever.......

Percaya atau tak, time study adalah moment yang paling bermakna dalam hidup kita..tak kira di tadika,sekolah rendah,menengah & IPT....

Ramai jugak yang cakap kan...bila study rasa macam tak sabar nak keja..tapi bila dah keja,eh..bestkan kalau boleh study macam dulu..normal la tu kan??

Aku nie kalau nak flash back yang dah terlalu lama2 nuh kadang aku dah tak ingat dah...contoh time tadika,skolah rendah & menengah.....Tapi yang paling fresh mestilah masa di IPT...aku study kat politeknik ja.......terlalu banyak kenangan manis bersama kawan2 semua..sepanjang study 2 sem ja aku dok luar..1-masa praktikal dok rumah sendiri.2-masa sem last....

Lebih2 lagi kalau aku teringat yang kelas aku nie adalah kelas yag paling TOP dekat department commerce tu..kenapa paling TOP?? itu biarlah menjadi rahsia kami...pahit manis kami semua harungi bersama..Cewwahhh...........

SEM 1-JULAI 2009

Masa nie bengong2 lagi.pegi mana2 pon leher tu bergantung ja dengan kad matrik,kad outing,kunci bilik & almari.
Roomate aku sem masa sem 1...Baju polibridged nie aku ada lagi.

dengan dia jugak.

depan sekali roomate aku,yg ke2&3 tu jiran aku.semua sekali termasuk aku & yg bertopi tu 1 kelas.

Nie kat library.jangan tanya kenapa kepala aku senget.aku pon tak tau kenap aku dok macam tu.

SEM 2-JANUARI 2010

Masa nie dah pandai dah,tak bengong2 dah....








SEM 3-JUN 2010

Sem nie aku praktikal...



majlis perpisahan pegawai zakat

akak nie pon praktikal jugak.dia sambung degree kalau tak silap.ditaja penuh oleh TH

kerani

majlis penghargaan kepada semua pelajar praktikal jabatan zakat negeri kedah.

SEM 4-JANUARI 2011

Sem nie aku duduk hostel..90% classmate aku duduk hostel.


Nie geng tido sebilik aka geng susun tilam atas lantai..classmate aku jugak.

Hari sukan jabatan..pakai baju klas,masuk acara tengok orang je kami nie..

Roomate..dia masuk pertandingan busana muslimah and guess whatt..she win the 1st prize..JOHAN nie..

Tema kami berdua merah,hitam,putih..

Grand dinner jabatan perdagangan...2org kat bawah tu dah salin baju..

SEM 5-JULAI 2011

Jangan tanya kenapa ada sem 5,sapa tanya aku babap kot..sem nie dok umah sewa..1st time ok aku dok rumah sewa..

Sori kawan..nie ja gambar yang angah ada masa sem 5..sapa2 yang terputih sangat tu jangan marah ehh..

ok..saja ajak interpreme..hihi...


Haha..banyak sangat aku nak tulis.banyak kenangan suka duka pahit manis kami bersama..ada part best,menyesal,nak marah,geram..haisshh..tak boleh diungkap dengan kata2 la..

Tapi tu lah,tak kan semua nak taip sini..penat la aku...bukan keja aku nak menaip ni..biar lah gambar saja berbicara,just 2,3 benda saja yang aku flash back balik..hehehe..

Buat semua kawan2 aku kat luar sama..dari tadika sampai la habis study..rindu sangat nak jumpa balik..kalau la boleh keluar sebentar berjimba2 kat luar kan best? hehehe..bajet bujang sebentarkan? heheh..

Malas nak mengarut panjang2..ok..bye...







Mimpi Ngeri

Assalamualaikum.........

Tetiba bagi tajuk macam tu kan? Nak tau kenapa?



Actually 2,3 hari lepas Mr.Saif ada cakap dengan aku.."Ibu..abah dapat mimpi ngeri semalam...." Aku buat endah tak endah je..ala..dah besar pon,dah tau semua tu mimpi apa lagi nak runsing2 kan? Betul tak?

Tapi tu lah,dia macam nak aku bagi respon kat dia..So, aku pon tanya.."Abah mimpi apa?? Ngeri sangat ka??" Tengokkk,nampak sangat tak ambik pusing hal2 cenggitu..Tanya macam terpaksa je..bhahahah

"Ngeri sangat la ibu..." Pastu dia termenung balik...Aku pulak nek heran.."Cita la..abah mimpi apa??"

"Abah mimpi gaji abah tak masuk bulan nie..." Zapppp!!! Rasa putus urat merih aku...Tergamam kejap...Kalau yang nie la mimpi ngeri yang dia takut,aku lagi la takut..

Tetiba..bhahahahah...rasa lawak lak..dah kata pon mimpi,bukan betul2..Kecoh sungguh la.."Abah nie buat lawak lak..mustahil la tak masuk..." 

Nak bagi sedap sikit respon tu aku pon cakap.."abah,orang tua2 cakap..kalau kita bagi tau orang apa mimpi kita..mimpi tu tak jadi kenyataan..."

Dengan slumber dia balas.."kalau macam tu esok nak update kat FB la..lagi ramai yang tau..konfirm tak jadi kenyataan..." Bhahahahaah..lawak gila statement dia..

Tetiba rasa lakiku itu macam kanak2 rebina...hehehehe







Isnin, 29 Julai 2013

Entry Serabottttt

Assalamualaikum.......

Seminggu jugak noh aku tak up entry..rasa malas tu mencengkam jiwa,ceewaahhhhh!!! Entah apa la masalahnya..time rehat aku dok melangut ja depan pc tapi apa pon tak buat..Blog ni pon jadi malas nak update tapi bila buka AsiaRoom terang lak bijik mata aku....mihmihmih 

Bukan blog ja kena tempias malas aku tu,sahur pon kena tempias jugak..2,3 minggu nie aku jadi malas nak nak bangun sahur..tak sampai 10 kali kot aku bangun sahur sepanjang Ramadan tahun nie..Rajin masa awal2 Ramadan je..

Dah tu berbuka pon sama..Minum air sikit agak dalam separuh gelas pastu makan nasi sepinggan,tu pon dah kenyang..kenyang siap bersandar okey..Yang pasti,tetiap hari aku kenyang layan kerenah anak bujang aku sorang tu..Fuhh..betul2 mencabar kesabaran aku..

Sekarang nie,tulang kat pinggang aku dah timbul..pakai seluar pon longgar..kesian hamam,tiap kali dia landing kepala kat perut aku mesti kepala 'kedegukk' berlaga tulang pinggang..Sabar ye nak,ibumu ini sedang dalam krisis kecelaruan jiwa..Ehh..tu dah masuk kes gila, aku nie kecelaruan apa ntah..

Mood pulak asyik down ja..nak kata punca sebab piyed ishhh..tak kot sebab mood piyed aku lagi teruk dari nie..bhahaha.. Serius wehh..aku kalu piyed,jangan la bagi touching2..siap nangis tersedu2, teresak2..padahal benda tak da apa pon..thanks to Mr.Saif sebab memahami bini mu ini..kalau tak paham2 jugak memang nak kena wachaaaa!!

Eh..berbalik kepada masalah aku sekarang nie..aku rasa betul kata orang tua2..budak2 nie kalau melasak makin turun la berat badan..kan anak aku tengah melasak nak membesar sekarang nie tapi bukan dia ja turun berat,aku pon turun berat jugak..hahaha..ada kaitan ke??

Lagi 1 maybe penat pon mempengaruhi rutin harian aku..Balik keja pukul 6 rushing ambik anak kat rumah babysitter pastu terus balik rumah tengok jam dah 6.30ptg.Baru duduk2 dalam 10minit bagi hilang panas jap anak dah merengek nak menyusu..Walaupon dia dah kenyang dengan FM tapi tetap nak jugak BF..takpa,kesian kat anak,layan dulu..

15minit camtu la BF terus cepat2 bangun pi dapur buat bubur nasi dia..Alhamdulillah masih dok dengan mertua so masak2 untuk buka posa mertua buatkan.Kadang2 kalau sempat,aku tolong la buat sambal tumis ke,goreng sayur ke..Pastu terus siap2 nak berbuka,lepas berbuka tugas aku clearkan pinggan2 kotor.

Selesai semua kat dapur,haa..masa nak ulit anak pulak..Hamam selalunya mandi siap2 kat umah babysitter..malam2 kat rumah aku lap2 ja badan dia..kalau main berpeluh tak mau2 tu,aku bagi mandi jugak..Berpeluh cenggitu macam mana nak tidor..

Pastu uruskan apa2 yang patut termasuk diri aku sendiri..Bukan nak merungut tapi nak eksplain kemungkinan perkara2 nie la yang mempengaruhi sampai mengubah beberapa perkara dalam hidup aku..

Dah la..malas dah nak menaip..aku pon pening dengan entry aku nie..ntah apa2 la aku taip...

Ok, bye.....








Selasa, 23 Julai 2013

Ku rindu saat itu.

Sapa dapat spot apa yang aku cuba sampaikan,memang dia bijak...semua gambar masa ni diambil masa masih lagi bergelar student politeknik...

Rindu jugak kat hampa2 nie weyh oii....

Ehh..cepat2..cuba teka apa yang aku spot kat semua gambar nie...














Jawapannya adalah...

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

\/

Jawapannya adalah...dulu aku kurus,putih sikit dari sekarang,tak da double chin...sekarang ni,mak aihh..chin aku berdouble2..dah tu kulit dah gelap gelemat..dulu kenmain skinny..sekarangggg..lelemak berganda2..bila agaknya aku boleh berkeadaan seperti dulu...

Nak berubat kurus tak gamak aih nak telan..Rindu nak badan cenggini balik..

Salah siapa kah bila semua ini terjadi??

Renung2kan dan selamat beramal...


P/s: Aku jeles tengok aku yang dulu...











No idea..

Assalamualaikum...............................

Sekarang nie makin malas lak nak up entry baru..semangat ada tapi penyakit M tu tak boleh ilang..nak gak melekat dekat aku..ssyohhhhh..ssyoohhhhh...pi men jauh2....

Bila aku online ja,waaahhhhhh!! meriah noo uollss berbuka, aku dengan family berbuka yang simple2 je..ye la semua keja..balik pon dah pukul 6..tu baru balik,tak sampai rumah lagi..agak2 sempat ke nak masak hebat2?? Paling hebat pon kerabu sardin..tetiap hari kerabu sardin,ehh..silap,baru dua hari la...

Nie nak story apa pon tak tau..malas noo aku nak naip..nak pikir pon malas..meh la aku tepek gambar..family kecik aku nie..kalau ambik gambar gini,paling tak best si hamam nie la..tak reti dok diam..semua gambar gegar..mencikk!!

Lagi 1 yang tak best ada lah aku,gambar elok je tapi mesti muka aku yang spoil..tak caya?? ce tengok gambar nie...

posisi nie...

sama jugak..

lagi..

nie lagii...

lebih kurang jugak...


Hamam pon pandai bergaya depan camera..aku lak dengan gaya sepesen tu ja..haishh..cuba tengok gambar hamam,semua gegar..actually nie gambar kat klinik masa chek up hamam 8bulan..dah lama peram gambar,bila tengah kering idea nie la aku cuba korek mana2 khazanah yang terperam..heheh...

Jumaat, 19 Julai 2013

Rambutttt..Ohhh.tidakkkk!!!!!

Nie cerita semalam..cerita dalam bilik mandi...

Dah berhari ok aku tak shampu rambut..punya la gatalllllll.....Aku garuk sampai luka sikit kulit kepala,fuhhh..nak mandi kalu memang pedih gila ..Shampu lak habis,aku nie kena ada laki baru nak pi kedai...Sanggup tak bershampu sebab nak pi beli dengan laki jugak..Jangan kata shampu,pad pon aku ajak lakiku..Kalau tak sempat,aku suruh dia je yang beli...sonang cerita..

Ok..dah syampu tak dak,kepala pulak bukan main gatal terpaksa la aku korbankan sample2 shampu yang ada dalam koleksi..Tu la bagus kalau rajin membeli majalah..boleh dapat sample..aku beli majalah sebab nak benda free,bukan sebab nak baca sangat pon..hehehe 

Syok sungguh dapat shampu rambut tambah2 aku nie lak jenis shampu rambut sambil pejam mata feeling2 dekat salon..kahkahkah..Ok,dah siap ulit belai rambut terus nak sabut badan.Bila nak basuh ja baki shampu kat tangan omai aihh..RAMBUTTT!!!! Penuh tangan aku..pfffff

Tetiba rasa macam botak!! Gila ko,rambut melilit kat tangan bergumpal2..terus sedih..hilang terus feeling2 dekat salon..rasa macam nak kutip semua rambut tu gumpal2 lekat dengan gam kat atas kepala nie balik,sayangnya..Nie kalau lakiku tengok,mesti dia cebik ja mulut tu..

Sekarang cebik la mulut,try tengok aku dah botak nanti..baru nak nganga mulut tu luas2..Dah..malas nak touching lama2..mandi cepat cuci muka cepat gosak gigi cepat terus mandi sekali lagi..sekali harung je...Then pakai conditioner pulak.takut aku nak pakai..bukan apa,takut bergumpal lagi rambut kat tangan..

Bila elok aku sapu2 kat rambut,tengok tangan..haa..kan betul..bergumpal dekat tangan...sama banyak je dengan tadi..ntah berapa ratus helai la yang gugur..sejak lepas bersalin sampai la sekarang,masalah rambut gugur aku tak settle2 lagi..

Anak aku dah 9bulan..bayangkan berapa banyak yang gugur..nasib baik rambut aku tebal..tak la ketara sangat tapi kalau ada yang perasan,mesti tegur rambut aku dah nipis sikit...acaner nie?? sapa penah jadi gini?? tolong la..aku dah stok merayu nie...

Kalau ada ubat,tolong la share..kesian kat aku..kita sesama kaum..sesama jantina..tolong menolongkan amalan mulia....ehe...




10 Ramadan ~

Assalamualaikum......

Haa..tengok tajuk pon dah tau apa entry aku kan? Tapi aku ada gak nak tambah cerita2 lain sikit...harap2 ada la 2,3 entry aku buat hari nie..bukan apa..nak qada' balik sehari dua aku tak buat entry..boleh lak gitukan...

Pagi tadi koi 4.30 pagi aku terjaga sebab dengar flush jamban..kahkahkah..rupanya Mr.Saif memerut, ntah apa la dia makan time buka posa kat tempat keja semalam..Dia masuk bilik terus aku suruh dia cas enfon aku.

Dia tengok aku tarik selimut,"Eh..ibu nak tido balik ke??" Aku cakap nak tido balik 15minit je..4.45 aku bangun la..target gitu lah..punya la sedap tido..Ntah apa aku mimpi,tetiba aku terjaga tengok jam.."Warghhh!! Abah..5minit lagi nak abis sahur!!" Sambil pejam mata laki aku balas, "Tak sempat dah nak sahur..." Punya la aku down sebab tak dapat sahur..Padahal aku piyed,mana boleh posa..buat down pulak..lekuk kepala satgi baru tau..kehkehkeh..

Aku malas dah nak story menu buka posa,tergugat aku sebab menu kamu2 diluar sana lebih mabeless dari aku..So,moh le aku story menu kegemaran anak aku..Budak tu kalau bagi sambal belacan tempoyak pon dia makan gak..Apa kebenda yang dia tak makan pon aku tak tau..

Hamam nie suka noo dengan murtabak..ekspesyeli kulit murtabak tu..bagi sebiji pon habis..yang paling dia suka benda yang nak masuk ke mulut aku..Nak suap dia makan kena suap mulut aku dulu..pastu baru dia makan jugak..Bulan posa nie mana buleh buat gitu..Jadi kena buat lakonan konon2 aku makan la..baru dia nak menganga mulut tu..Aku makan masak lemak cili padi pon aku suap dia,suap nasi yang tak kena kuah la..jangan ingat aku nak aniaya anak aku lak..

Semalam aku letak dalam mangkuk kecik murtabak sekeping,kat tangan aku pon ada sekeping.. "Nah..Hamam makan nie,ibu makan yang nie..Makan sampai habis.." Dia boleh tengok ja muka aku..bila aku ngap murtabak kat tangan aku..terus dia merangkak naik atas riba aku pastu korek mulut aku..Dia nak jugak murtabak yang aku makan tu..

Yang dalam mangkuk tu tak terusik pon,aku pon ambik la letak kat mulut sambil buat nyam..nyam..nyam..Haa..baru dia ambik murtabak tu makan,Nak kena ambik berkat mulut aku dulu kot budak kecik nie..aku pon heran...

Eh..anak aku ada hobi baru time BF..Pandai noo budak ni sampaikan aku rasa masalh aku nie semakin besar..Nak tau apa?? Haaa..Hamam time menyusu,dia suka cubit2 lelemak kat perut aku nie..tau ja aku simpan spare tyre kat situ...Bila dia cubit2 cenggitu aku rasa dia nak bagi motivasi kat aku kot suruh buang spare tyre tu,tak payah simpan lama2..Hahahahaha...Baiklah sayang..tunggu lepas raya kita ajak abah pi jogging ehh..hehehe...

Ehh..lapo lak rasa..tu lah sapa suruh tak saho!! ok lah,nak sambung buat keja....

P/s: Aku orang Kulim,terkejut gak kes tembak mati tu jadi kat Kulim..tak jauh lak tu dari rumah aku....haishh..rasa tak selamat lak sekarang nie kan??








Rabu, 17 Julai 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Bismillahirahmanirrahim........................


Cuba nasib joint GA nie..harap bertuah.....


Harmony Band - Muhammad Nur



Bulan posa nie terasa nak dengar nasyid..Ada kawan share kat FB..sedap je dengar tapi kenmain gatal bulu roma aku nie mencanak naik...

Meh dengar.......


Story Mory Hamam ku Sayang

Assalamualaikum.....

Waaa...tengahari dah..cepat noo masa berlalu..kenmain aku bizi berbalas pantun email rini...call orang tu..call orang nie..sampaikan bila call tempat yang sama berkali2,baru aku cakap HELLO dia terus cakap "ya Ms. Nabila.." Hahaha..kehlass ahkak dapat pegang title MISS lagi ngko..Eh..kenapa entry aku rini gedik semacam ja ehh??

Rini dah kehabisan idea nak buat karangan so nak story pasal anak bujang aku tu saja..Tu ja cerita dan keletah yang selalu dok dalam kepala otak aku nie..




Hari nie cukup umo dia 9bulan 1 minggu 1 hari..Genap 2minggu jugak lah dia dah boleh merangkak..lambat noo anak aku nie..Takpa sayang,ibu tak kisah lambat or cepat janji nak jugak anak ibu nie merangkak..Buatnya dia nak meniarap ja sampai bila2,haa..tak ke susah hati?? Haru biru dunia aku...

Bab nak bagi makan budak ni adalah satu masalah besar buat aku..nak je aku ikat tangan kaki dia kat tiang ke,pokok ke..janji dapat suap dia makan betol2..Warghh!! Gila ganaz kan?? Mau nya tak ganas..tak reti duduk diam..dah tu,beria betul nak makan tapi buka mulut alahai..sudu kfc tu pon tak muat nak masuk..dah habis kecik sudu yang aku guna nak senang bagi makan dia nie..Tapi aku tak guna ehh ikat2 tangan kaki tu..aku cakap jaa,hehehe..sayang anak wehh...

Bagi mandi pon satu hal jugak,aku tak beli bekas mandi untuk baby tu..pakai je besen yang mana ada kat rumah tu..Tapi kan,semua besen kat rumah tu dah tak muat dah..anak aku memang la kecik tapi dia tinggi weh..dia sama tinggi dengan budah 1tahun 8bulan..nurse yang dok ambik ukuran dia pon cakap anak aku tinggi..tapi aku lupa lak ukuran tinggi dia..hehehe..

Penah 1 hari tu aku nak bagi mandi..dia luruskan kaki dalam besen..terus besen yang bulat tu berubah jadi lonjong.Apa lagi,cepat2 aku angkat dia takut besen tu pecah..kahkahkah..kenmain bising mulut aku nie kalau bagi mandi tak pon masa bersihkan dia poo poo..Sampai Mr.Saif cakap,macam popcorn..

Hamam dengan Maksu dia tak boleh dekat..boleh bercakar tau..Hamam 9bulan,maksu 9tahun tapi selalu maksu la yang kalah & terpaksa mengalah..2minggu lepas masa hamam baru start merangkak..senyap2 ja dia masuk bilik maksu lepastu main dengan buku2 sekolah maksu..Tetiba ja dengar maksu jerit.."Makkk...Hamam koyak buku Dik Ahhh!!!" Kemudian disusuli dengan tangisan maksu yang boleh pecah gegendang telinga...

Yang bestnya..maksu siap cakap.."Kak Udaaa!! ambik Hamam!! Uwaaaa..Dik Ah tak suka hamam..benci kat hamam..Uwaa..." Gila dia tak marah,menjerit melolong...dekat 6biji buku teks sekolah Hamam koyak..Tau anak aku buat apa?? buat muka kesian..bila nampak aku terus peluk kaki aku..konon mintak simpati sebab kena marah dengan maksu..Hamam tak nangis orang marah dia,dia senyum ja..Bila aku marah dia pulak dia sengih2 sambil buat tepuk amai2..nie kalu buat dpan maksu tu..mau ken debik budak kecik nie..

Sekarang nie bulan posa,time berbuka si Hamam nie la yang paling kalut..penah aku try bagi makan dia dulu,siap bagi makan letak dalam walker.Tak membantu pon sebenarnya kaedah tu,dia punya menjerit la time kami semua makan..sampai sakit telinga aku..Terpaksa la tinggal nasi pastu angkat dia letak atas riba..nasi dengan gulai tu jugak lah yang dia nak rasa walaupon dia dah kenyang..

Sekarang nie,masa nak berbuka aku suap dia bubur nasi..Aku berbuka just makan kurma sebiji & minum air 2,3 teguk then makan jugak bubur yang aku suap dia tu sebab dia nak makan apa yang aku makan..So.terpaksa la berkorban berbuka makan bubur nasi..Makan sikit saja,dah siap suap dia aku pulak bedal nasi lauk..Mana kenyang makan bubur kongsi gitu..

Tido pulak kena tutup lampu..kalau buka lampu..memang letih la aku..Pernah aku tido buka lampu sebab nyamuk tersangatlah banyak..Elok dia tido aku pon nak tido jugak..kira dah enak diulit mimpi tiba2 dengar bunyi prakk!! celik ja mata tengok anak aku tak da kat sebelah..terus melilau carik,tengok2 dia dok main penyangkut baju..grrr..budak nie memang la..terus aku angkat letak sebelah aku pastu tutup lampu..baru dia dok diam2 sebab gelap...

Sekarang dah pandai..kalu nampak aku pakai tudung..mula la merengek2 nak dukung sebab dia tau aku nak keluar..Pagi2 kalau aku hantar Maksu pegi sekolah mesti kena keluar senyap2..start motor kat luar pagar rumah..Bila aku balik ja,dengar la tangisan dengan air mata meleleh macam kena belasah..Sampaikan Tok Hamam tak berupaya nak pujuk la..banyak akal dah budak kecik nie...

Mr.Saif suka la layan Wechat dengan kawan2 dia..si Hamam ni la penunggu setia abah dia tu.Dia suka dengar suara2 kawan2 abah..siap gelak2 lagi tau..Budak2 sekarang nie terdedah dengan teknologi..kenmain sekarangkan?? Hamam lak dah pandai..kalau bagi henpon abah dia..mula la keluarkan jari telunjuk sebab nak 'slight'..ritu ada tangkap gambar dia guna kamera digital,terus tunjuk kat dia..Dia pon cepat2 keluar jari nak slight..kahkahkah..aku punya gelak sampai sakit perut2...Haiii la anak..

Kalu biar dia sorang2 kat dapur..Aduhai..bila kita masuk ja dapur konpem urut dada..kenmain bersepah..Penapis,periuk,besen,tupperware semua bersepah atas lantai..nasib baik lesung batu berat kalau tak yang tu pon dia buat main..Tong sampah pon konpem terbalik..ntah apa la yang dia cari..

Banyak sungguh aku membebel..banyak sungguh nak taip sampai tak tertaip..tu baru sorang anak..dah sengal2 jari aku menaip..kalau 2,3 orang acaner?? Mesti siap dengan part2 kan? heheh...dah la tu..nanti la ku cerita lagi..banyak sangat sampai tak tau yang mana satu nak cerita dulu..Nanti aku sambung balik..ok lah..BYE...





BERSAMBUNG......................





Isnin, 15 Julai 2013

3 singgit 5 dua hinggit..logik kah??

Tak ingat hari apa..maybe hari Jumaat lepas kot..aku pi bazar ramadhan area taman aku nie..pi pon dah lewat..pukul 6 lebih dah sebab singgah lepas balik keja.

Masuk bazar feeling bercinta dengan Mr.Saif jalan pegang tangan la kononnya..Mula2 cari air kelapa sebiji RM3.50,ok beli..lepas tu cari laicikang..sebungkus RM2 kami beli dua bungkus..then cari laksam,RM2 sebungkus jadi kami ambik 2jugak..Lepas tu cari roti jala,1set RM1 jadi ambik 2set je..

Jalan2 lagi sambil decide nak beli kueh sikit lagi..terus terjah 1 gerai nie..tengok kueh kecik2 besar penumbuk anak aku ja..aku ambik plastik tapi sempat tanya.."Mak cik,kueh nie kira macam mana??" muka dia sombong gila..dia cakap "3 singgit..5 dua inggit.." terus aku pikir,dia silap cakap kot..aku tanya sekali lagi..dia cakap betul la 3 singgit 5 dua inggit..

Pastu aku pon buat lawak la..kalau saya buat dua bungkus 3bijik-3bijik maknanya dua inggit la mak cik kan?? terus dia jawab..Hang nak beli ka dak?! 3bijik singgit,5bijik dua inggit!  Terus aku letak plastik,blah macam tu saja..

Harga dah la tak logik..pastu nak marah2 pulak..aku buat lawak gitu sebab nak pastikan betul atau tak dia cakap harga tu..sapa2 jadi aku mesti tanya banyak kali punyalah..nie nak angin tak tentu pasal siap tinggi suara depan orang ramai lagik..

Dah tu bukan aku sorang ja blah dari gerai dia,ada lagi 2,3 orang yang buat benda yang sama..semua cakap harga dia letak pelik..geram sungguh aku..

Meniaga bula posa kena la beradap,bersabar dan ikhlas..nie apa ntah aku nak kelaskan orang jenis nie..haishhh..

Murtabak Maggi homemade

(entry tanpa gambar..mcm biasa la kan..)

Sebelum puasa lagik aku teringin gila2 nak makan murtabak maggi..Tapi asyik ditangguh..tertangguh..dan menangguh...Bila aku cakap kat Mr.Saif nak buat murtabak maggi, dia cakap.."nanti2 la buat..." Haaa..tengok..patutnya dia bagi semangat bini dia nie nak mencuba resepi baru...

Bila dah masuk bulan posa aku cakap lagi nak buat murtabak maggi dan Mr.Saif setuju...kenapa dia setuju?? sebab aku cakap lebih puas makan yang buat sendiri dari yang beli dekat kedai sebab banyak gila..Maka Mr.Saif pon termakan hasutan itu...

MURTABAK MAGGI

2 bungkus maggi kari

4 biji telur (aku guna 6 biji dasar hantu raya makan telur banyak)
200g daging kisar  (agak2 sendiri la..kalau nak banyak bubuh banyak,aku bubuh banyak!)
3biji bawang besar potong dadu
2ulas bawang putih
Daun sup & daun bawang
6biji Cili padi

Cara2 membuatnya:

1. Celur mee maggi tanpa perencah sampai kembang,jangan terlalu kembang kemudian tos dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih kemudian masukkan cili padi dan daging kisar.Bila daging dah bertukar warna,angkat dan ketepikan..
3. Dalam satu bekas masukkan bawang besar,perencah maggi,telur,daging kisar yang dah dimasak tadi,dan daun sup serta daun bawang.
4. Gaul sampai semuanya sebati..
5. Kemudian masukkan mee maggi..gaul lagi..
6. Panaskan pan dengan sedikit minyak than masak sikit2..dengan cara nie boleh dapat banyak..nak senang bahagi dua..buat besar..dah siap masak potong kecik2 pon sama jugak..
7. ok,dah siap..boleh makan macam tu saja @ cicah dengan sos cili..

Aku buat dapat 5 keping..tebal,besar..siap buat tukar juadah dengan jiran2 lagi..adik ipar aku beli murtabak dekat bazar tapi murtabak maggi aku nie jugak la yang habis licin dulu..

Puas hati makan sebab daging banyak,bawang kurang,telur banyak than tak da kulit murtabak yang lebih tebal dari isi macam jual kat luar tu...

Gambar tak da sebab aku segan dekat bapak mertua aku yang dok tengok aku buat murtabak nie..kehkehkeh,,,



Macam mana nak bagi budak lalu makan sesuai dengan usianya??

Hamam dah 9 bulan...tapi dia ada masalah dengan pemakanan..kalau orang tengok cara dia makan..mesti cakap..ehh..elok ja anak dia makan..semua anak dia bedal...

Haaa..sebab semua dia bedal la masalahnya...makanan yang orang besar makan tu lah yang dia nak sangat2..macam bubur nasi ke,puree buah/sayur,nestume ke,biskut baby semua dia tak mau..kalau makan pon dalam kuantiti sikit..macam just rasa2 je..

Macam bubur nasi,adalah dalam 3 sudu kfc yang kecik tu..pastu tak mau dah.Puas aku bersilat bagai..sampai aku picit mulut dia suruh buka mulut..Last sekali dia sembur nasi dalam mulut tu kat aku pastu senyum sambil buat tepuk amai2...

Susu pulak kalau sebelum2 nie 150ml sekali minum..Sekarang nie 120ml pon mesti tak habis..tapi minum air masak banyak giler sebab aku baru beli cawan siap straw untuk baby tu kat dia..kenmain lagi budak tu..benda baru kan....

Bagi bubur nasi dia tak mau tapi kalau bagi nasi macam kita makan nie,kenmain lagi luas mulut tu nganga...lagi2 kalau letak ayam seketul @ ikan seekor..penah ja aku bagi nasi tapi lenyek2 sikit..banyak dia makan..tapi sekejap ja muntah..habis semua yang dia telan muntah...

Kalau waktu berbuka pulak,sibuk nak mengacau..terpaksalah aku suap dia dengan nasi dulu sikit pastu bagi dia kuih..selalunya aku bagi dia makan kulit murtabak je..habis togel murtabak,siap tok wan hamam tolong londehkan murtabak tu nak bagi budak hamam nie makan..kuikuikui...

Dah la anak aku tu aktif,nanti makin keding pulak dia sebab kurang makan..dia kecik lagi,so aku nak dia makan makanan yang berkhasiat lah....

Seronok tengok anak orang tembam tembun..anak aku keding ja..nanti orang cakap aku tak bagi makan lak...aku lak baru anak pertama,tak berapa nak reti lagi tentang makanan baby nie..sapa2 tolong bagi idea sikit..memang kes urgent dah nie...


Sexy Boy

Assalamualaikum.........

Haa...masuk minggu nie..baru 2minggu Hamam boleh merangkak...Ya dah 9bulan lebih tapi baru boleh merangkak..agak lambat..aku dah agak dia lambat sikit nak boleh mcm merangkak meniarap semua tu sebab tali pusat dia pon lambat jatuh..dekat 3 minggu baru jatuh kalau tak silap aku la...



Tapiii...bab memanjat nie laju pulak..terketaq2 macam orang kena parkinson lak dia nak berdiri dekat grill nie..semalam,masa aku dok ralit melayan cerita Ummi dekat tv3..sedaq2 anak aku dok atas sofa dah..aihh..sapa angkat dia letak atas tu sebab kami dua orang ja yang dok depan tv..mustahil dia panjat sendiri...

Tapi aku dok syak dia panjat sendiri sebab kalau dia boleh buat apa2..dia akan buat tepuk amai2..dalam kata lain appreciate untuk diri dia sendiri la..

Jadi aku angkat dia terus letak bawah...tunggu punya tunggu dia dah start sesi memanjat..Woaahhoo!! memang dia panjat sendiri la...kagum sekejap..hehehe..rupanya dia pnjat dengan bantuan bantal.ada bantal tepi sofa tu..dia pijak bantal tu maka tinggi la sikit kaki dia tu..jadi menyenangkan sikit dia nak panjat sofa...Dan seperti yang dijangka,selamat ja dia sampai atas sofa..sesi tepuk amai2 la dia sambil senyum2..

Terus aku,ehh..buat sekali lagi dik,ibu nak ambik gambaq...cer teka..agak2 dia nak buat lagi tak?? Hahahaha...jangan harap dia nak buat sekali lagi...dia lebih suka ajak aku men tepuk amai2 pastu tepuk pipi aku kuat2..caitttt...........

Dah la..nak sambung buat keja...heheheh..keja tak siap tapi sibuk nak berhapdet blog bagai..kehkehkeh..

# terasa nak buat milestone hamam la pulak...........





Jumaat, 12 Julai 2013

Ditikam kerana gigit ibu semasa menyusu - Kejam!


Aku terbaca status nie kat fb..seriusly terkejut! Astagfirullahalazim...kenapa dengan mak dia nie?? Gila ke? Kesian baby nie...Kena tikam 90 kali! Fuhh..urut dada..Kejadian berlaku di China..



Jiangsu – Gara-gara menggigit ibunya ketika menyusu badan, seorang bayi berusia lapan bulan telah ditikam sebanyak 90 kali oleh wanita tersebut dengan menggunakan gunting.
Ia menyebabkan Xiao Bao menerima 100 jahitan.
Bayi malang itu menetap bersama ibu dan dua bapa saudaranya dan mereka menjalani kehidupan dengan mengutip sampah-sampah untuk tujuan kitar semula.
Kejadian itu disedari oleh salah seorang bapa saudaranya selepas melihat Xiao Bao dalam keadaan berlumuran darah, sebelum dikejarkan ke hospital.
Wanita berkenaan akhirnya mengaku bahawa dia menikam anaknya sendiri kerana bayi itu menggigitnya ketika sedang menyusu.
Laporan polis menyebut wanita itu tidak mengalami sebarang penyakit mental.
Dalam pada itu, jiran-jiran telah meminta supaya pihak berkuasa mengambil bayi berkenaan, agar kejadian sama tidak berulang.


Tengok,mak dia tak gila pon..Tau la anak baru tumbuh gigi..Dia gigit sakit..Tapi padan ke sakit anak gigit dengan tikaman gunting yang dia balas balik tu?? Akai tak dak ka?? 

Tak pasal2 buat aku naik hangin bulan posa nie.....